Ponedeljak, Novembar 26, 2007

EXTOLLERE

Sedim u mraku i slusam jednu pesmu, iznova i iznova, cini me srecnim...razmisljam o svemu i svacemu....bujica misli tutnji kroz melodijom opijen um, ja pokusavam sve da ih zaustavim, od bujice misli ne mogu da vidim gde je.........gde je? Gde je izlaz iz ovog haosa? Gde je!?

Pokusavam da se prisetim...kako je bilo nekada...kada je razum vladao ovim mestom. Davno bese. Sada je umesto razuma prisutan sveopsti haos. Dovodi do ludila. Kojeg nije bilo u davna vremena...zahvaljujuci nekim pametnim ljudima, koji su imali puno pravo da se tako zovu...
Prema legendi, u drevnoj Kini su postojala tri velika cara, od kojih je svaki dao doprinos razumevanju poretka svemira. Smatra se da je prvi medju njima, car po imenu Fu Hi, bio prvi koji je formulisao principe jina i jangau opisivanju uzajamnog delovanja i promenljivih procesa svih stvari. On je te suprotne tendencije izrazio kao isprekidanu crtu za jin i punu crtu za jang. Ta dva simbola je povezao da bi stvorio osam trigrama ili osam stepena promene.Uz pomoc tog  jednostavnog sistema ,Fu Hi je moga o tacno da opise osnovne stepene u svemirskom ciklusu promene, koji vlada nad svim stvarima, od atoma do galaksija. Kasnije je osam fu Hijevih trigrama prosireno u 64 heksagrama, i taj opis univerzalnog ciklusa promene je postao osnova za Ji Djing, ili Knjigu Promena.

Drugi car, Shin No, dalje je razvio poimanje jina i janga, i promenio ga na svet hrane i poljoprivrede. Doslovno znacenje imena ‘’Shin No’’ je ‘’bozanska poljoprivreda’’. U procesu proucavanja zivotnog ciklsa zitarica i drugih biljaka, Shin No se zainteresovao i za razvijanje detaljnijeg razumevanja uticaja godisnjih doba, planetarnih i nebeskih uticaja.

Treci car, koji je otisao par koraka dalje, bio je Ko Tei, ili Zuti Car. Njegova iscrpna proucavanja biljaka i poljoprivrede rezultirala su sveobuhvatnim razumevanjem hrane i njenog efekta na telo, dok se njegova primena Shin Noovog razumevanja kosmologije i nebeskih kretanja na ljudsko telo dovela do novog razumevanja nasih meridijana i toka ki-ja, stvarajuci pri tome tehnike orijentalne medicine, ukljucujuci akupunkturu i masazu.
Proucavanja triju careva napredovala su od jin orijentisanog, apstraktnog oblika, sa Fu Hijem, do jang orijentisanog, opipljivog oblika sa Shin Noom (energija zvezda, biljaka i godisnjih doba), sto je vodilo ka kompletnom proucavanju ljudskog tela i njegovog odnosa prema okolini.
Ne treba zaboraviti da je to bilo doba kada makrobiotika nije predstavljala sistem ishrane ili zdravlja. Makrobiotika je prvenstveno razvijena kao objedinjena kosmologija ili univerzalna filozofija.. Ta filozofija je kasnije primenjena na sva podrucja ljudskih aktivnosti i razumevanja, konacno ukljucujci i proucavanje i praksu pravilne ishrane i dopbrog zdravlja.

Tokom milenijuma koji dele to doba od savremenog, covecanstvo je postepeno gubilo osetljivost za fine vibracije sveta. Kako je covek postajao se vise zaokupljen materijalnim, tako je stanje njegovog organizma postajalo mutnije i neosetljivije.
Sto je, pogadjate, neminovno vodilo ka haosu i ludilu u kojem se danas nalazi covekovo telo........

 

[Odgovori]

Svi mi imamo neko mesto gde je haos... ti nam je valjda na onom nasem Tao - ''onaj ko govori o njemu (Taou) ne zna ga, onaj ko ga zna ne govori o njemu''

Comment by Sun (11/27/2007 13:11)

[Odgovori]

A ima i onih koji nemaju pojma sta pricaju, mucaju...buncaju...

Comment by zaoduh (11/27/2007 13:21)

[Odgovori]

Onda ja mucam i buncam. I ne znam sta pricam.

Comment by Sun (11/27/2007 13:22)

[Odgovori]

Ja ovo rekoh autoru teksta...a ne komentara...

Comment by zaoduh (11/27/2007 13:24)

[Odgovori]

A sta ako su autor teksta i komentara double soul?

Comment by Sun (11/27/2007 13:26)

[Odgovori]

????
sta je pisac komentara hteo da kaze?

Comment by zaoduh (11/27/2007 13:29)

[Odgovori]

sta znaci dupla dusa?

jedna dusa duplirana?....dve duse zajedno?....
au bre i komentator i autor su u nekom haosu...odoh ja odavde, sprecavam dalji haos...

Comment by zaoduh (11/27/2007 13:32)

[Odgovori]

Dusa ne moze da bude duplirana, samo dopunjena. Aj' bezi.

Comment by Sun (11/27/2007 13:34)

[Odgovori]

Zli, opet nekoga maltretiras? Ja sam mislila da volis samo mene.

Comment by shadow (11/27/2007 13:35)

[Odgovori]

@ sun

onda nije double vec complement! Bezi ti da te zaoduh ne bi stigao, vidim ja ima ovde pacijenata

@ shadow

zavisi sta smatras pod maltretiranjem, a misliti i s..ti nije isto!

Comment by zaoduh (11/27/2007 13:46)

[Odgovori]

Jes, misliti i s... nije isto al' valjda se uvek tako podele uloge, jedan misli a drugi s...., pa promene uloge, pa u krug, u krug, dok ne dodju u fazu kad se vise ne zna ko misli a ko s...

Comment by shadow (11/27/2007 13:56)

[Odgovori]

Ako neko oseca da mu je dusa dopunjena nekom drugom dusom onda ima prava da je oseca kao svoju bliznakinju. Il' je to zabranjeno? Ili mora da ima precizan termin?

Comment by Sun (11/27/2007 14:01)

[Odgovori]

a vidim ti si vec u toj fazi...sa sve podeljenom ulogom...nije ti valjda, shadow, krivo sto maltretiram i druge, a ne samo tebe...mislis da imas neku privilegiju?

Necemo vise ovde, nije kulturno, ovaj haoticni
s8n se moze naljutiti...

Comment by zaoduh (11/27/2007 14:01)

[Odgovori]

@ sun

apelujem na pravilan izbor reci...u suprotnom ljudi se ne razumeju...znaci ne double...ako je bliZnakinja onda je twin, ako se dopunjuju onda je complementary, a ako su duplikat onda je double...izvinjavam se suncu na proseru, zaoduh ne ume drugacije...

I maknite me vise sa ovog bloga

Comment by zaoduh (11/27/2007 14:04)

[Odgovori]

Zli, ne mislim da imam neku privilegiju. Odavno znam da imam sve privilegije. Osecala sam i pre nego sto sam saznala. Mislim, sela sam sa mojim JA, kontasmo, kontasmo i prekontasmo da smo privilegovani. Trenutno titlujemo moja JA i ja, mislim ipak si ti dobitak na... da se ne izrazim pogresno - na dzek- potu.

Comment by shadow (11/27/2007 14:08)

[Odgovori]

ho ho ho

aman! dosta defekacije...dzek - blogu

Comment by zaoduh (11/27/2007 14:20)

[Odgovori]

Zli, kazi slobodno dosta sranja. Navikla sam.

Comment by shadow (11/27/2007 14:42)

[Odgovori]

Ljudima je dovoljno reci jednom.
Poludelim masinama izgleda se mora stalno ponavljati...i dokle tako? NE trazim odgovor.

Comment by zaoduh (11/27/2007 14:48)

[Odgovori]

Al, ja dajem i kad mi ne traze, stoga, elem i daklemmm... dokle...dok neko ne padne il' od umora, il' od nespavanja, il' od srece, il' na dupe kao ja, mozes da biras... mada cim se postavi pitanje ''dokle'' - kraja mu nema...

Comment by shadow (11/27/2007 14:56)

[Odgovori]

Jos jednom bih vas molio, ljudi..masine...ako imate sta komentarisati pametno, to i ucinite. Ovo nema smisla. Zaista.
Nemojte da se s8n razgoropadi pa da senka bude izvucena iz sveta senki, zaoduh rasparcan na svoju aktivnu, pasivnu i neutralnu energiju, a sunce da ponovo bude vraceno u svoje izvorno...ledeno... stanje.

Jos jednom - ako imate sta pametno kazati, to onda i cinite...u suprotnom, nemojte ciniti drugome sto ne bi zeleli da drugi cini vama!

Comment by s8n (11/27/2007 15:14)

[Odgovori]

s8n, mogao si da stavis celu saku preko lica...da zabranis komentare...

Comment by zaoduh (11/27/2007 15:35)

[Odgovori]

Moglo je i Sunce da stavi celu saku preko lica, ali nije u tome poenta. Cemu zabrane? I kocnice? Ko jos zeli da se koci? Ili da ga koce?
44.168 godina bez kocnica. Pa vi vidite!...

Samo... molim za malo kulture, bez sranja, defekacije, osencenih dupeta, nejasnih iluzija i aluzija, stavljanja sake preko lica...i bice sve u redu.
Tek tada cemo moci da dodjemo do puta koji vodi ka izlasku iz haosa.

Comment by s8n (11/27/2007 16:11)